Zupa ogórkowa
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Marchew 2 sztuki (100 g) 20 kcal
Ogórek kiszony 5 sztuk (250 g) 28 kcal
Pietruszka - korzeń 1 sztuka (40 g) 11 kcal
Por 1 kawałek (50 g) 7 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek do smaku (1 g) -
Ryż biały pół woreczka (50 g) 172 kcal
Seler korzeniowy 1 plaster (60 g) 8 kcal
Woda 2 szklanki (440 g) -
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do wody dodać surowy ryż, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchewkę, pietruszkę oraz selera i pora (w kawałku), a także obraną cebulę w całości. Gotować aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Doprawić. Ogórki pokroić w plastry, włożyć do małego garnka, dodać trochę wody. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zmiksować i dodać do garnka z zupą. Zagotować.
CAŁOŚĆ:
Energia 424 kcal
Węglowodany 94 g
Białko 15 g
Tłuszcze 3 g
Indeks glikemiczny 57.1
Ładunek glikemiczny 53.9
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.