mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
11 List

Zupa enchilada z drobiem

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Fasola czerwona 1 łyżka (20 g) 67 kcal
Filet z drobiu porcja (100 g) 99 kcal
Kukurydza konserwowa 1 łyżka (15 g) 15 kcal
Marchew 1 sztuka (50 g) 10 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Pomidory suszone 4 plastry (28 g) 72 kcal
Pomidory z puszki porcja (200 g) 64 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, oregano, kumin do smaku (1 g) -
Seler korzeniowy 1 kawałek (20 g) 3 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.

Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Można (nie trzeba) zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 419 kcal
Węglowodany 57 g
Białko 38 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 25.6
Ładunek glikemiczny 14.5

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ