SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso pokroić na ok. 3 cm kawałki. Natrzeć imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy zalać wodą. W garnku bez tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos. W międzyczasie na patelni na oleju podsmażyć zamarynowane kawałki mięsa. Dodać do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Jogurt wlać do garnka z sosem i mięsem i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Posypać kolendrą/natką z pietruszki. Podawać z ryżem.
CAŁOŚĆ:
Energia 528 kcal
Węglowodany 68 g
Białko 39 g
Tłuszcze 13 g
Indeks glikemiczny 46.8
Ładunek glikemiczny 31.8
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.