mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Paź

Butter chicken z ryżem

SKŁADNIKI:

Ryż pół woreczka (50 g) 172 kcal

Marynata(193 kcal)
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, imbir, garam masala, sok cytryny do smaku (1 g) -

Sos(163 kcal)
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Orzech nerkowca porcja (5 g) 28 kcal
Pietruszka, liście/kolendra 2 łyżeczki (4 g) 2 kcal
Pomidory z puszki porcja (200 g) 64 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokroić na ok. 3 cm kawałki. Natrzeć imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy zalać wodą. W garnku bez tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos. W międzyczasie na patelni na oleju podsmażyć zamarynowane kawałki mięsa. Dodać do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Jogurt wlać do garnka z sosem i mięsem i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Posypać kolendrą/natką z pietruszki. Podawać z ryżem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 528 kcal
Węglowodany 68 g
Białko 39 g
Tłuszcze 13 g
Indeks glikemiczny 46.8
Ładunek glikemiczny 31.8

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ