mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Sty

Curry z makaronem i krewetkami

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Krewetki 12 sztuk (150 g) 107 kcal
Makaron 5 łyżek (50 g) 187 kcal
Mleko kokosowe 3 łyżki (30 g) 69 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, pasta curry do smaku, wg gustu (0,25 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krewetki rozmrozić, jeśli były mrożone i dokładnie osuszyć. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa. Po kilku minutach dodać krewetki i przyprawy. Dokładnie wymieszać i razem dusić. Po 5-10 minutach dodać mleko kokosowe. Dusić pod przykryciem około 10 minut lub dłużej — do miękkości krewetek. Podawać z makaronem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 440 kcal
Węglowodany 49 g
Białko 29 g
Tłuszcze 15 g
Indeks glikemiczny 58.9
Ładunek glikemiczny 29

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ