mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
04 Sty

Zapiekanka gyros z mięsem

SKŁADNIKI:

Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Jogurt naturalny 1 łyżka (25 g) 15 kcal
Ketchup 1 łyżeczka (8 g) 7 kcal
Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g) 31 kcal
Natka pietruszki 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Ogórek kiszony 1 sztuka (50 g) 6 kcal
Oliwa z oliwek pół łyżeczki (2,5 g) 22 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros 1 łyżeczka (6 g) -
Ryż biały, brązowy, dowolna kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal
Ser mozzarella półtłusty starty 2 plastry (30 g) 76 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie, odłożyć. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę na paseczki. Ogórki kiszone na plasterki. Kukurydzę odcedzić. Wymieszać składniki sosu: jogurt z ketchupem. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę lub formę do pieczenia posmarować olejem i wyłożyć na dno ryż. Posmarować 1/3 sosu i posypać 1/3 sera. Mięso udusić na patelni z dodatkiem wody, pod koniec dodać posiekaną cebulę i jeszcze chwilę razem dusić. Wyłożyć do formy. Skropić 1/3 sosu i posypać 1/3 sera. Posypać papryką, następnie kukurydzą. Ułożyć ogórki. Dodać resztę sosu i sera. Piec przez 30 minut 180°C. Posypać natką pietruszki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 457 kcal
Węglowodany 59 g
Białko 36 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 60
Ładunek glikemiczny 35.1

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ