mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
30 Sty

Zupa z drobiem, marchewką i groszkiem

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (150 g) 149 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Marchew z groszkiem 5 łyżek (75 g) 29 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Por 1 kawałek (50 g) 7 kcal
Przyprawy: sól, pieprz 1 szczypta (0,25 g) -
Szczypiorek 1 łyżka (5 g) 1 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku na oliwie poddusić pokrojonego pora. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso. Dusić przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i udusić jeszcze przez ok. 3 minuty. Doprawić, dodać marchewkę z groszkiem (bez rozmrażania), smażyć przez 2 - 3 minuty.
Wlać gorący bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości ziemniaków.
Do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru z zupy ciągle mieszając. Przelać do garnka z zupą, wymieszać i zagotować. Dodać szczypiorek.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 412 kcal
Węglowodany 43 g
Białko 44 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 57.5
Ładunek glikemiczny 24.7

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ