mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
30 Sty

Tarta kawowo-orzechowa

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Erytrol 5 łyżek (50 g) -
Espresso porcja (40 g) -
Masło orzechowe bez soli 4 łyżeczki (20 g) 120 kcal
Olej kokosowy 4 łyżki (100 g) 862 kcal
Płatki owsiane (zblendować na mąkę) lub mąka owsiana 3 szklanki (320 g) 1171 kcal
Sól 1 łyżeczka (6 g) -

MASA:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Daktyle suszone 6 sztuk (150 g) 374 kcal
Espresso pół szklanki (150 g) 2 kcal
Jogurt naturalny gęsty 1 kubek (200 g) 120 kcal
Kasza jaglana półtora woreczka (150 g) 519 kcal
Masło orzechowe bez soli porcja (150 g) 897 kcal
Mleko 1,5% 1 szklanka (250 g) 118 kcal
Wanilia - ekstrakt 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę wody, aby uformować ciasto.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód i boki tortownicy wykleić ciastem. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 15 min.

MASA:

Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki, suchą kaszę przepłukać wrzątkiem.
Kaszę jaglaną ugotować na mleku i ekstrakcie waniliowym (ok. 30 min). Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut, aby zmiękły.
Do masy dodać odsączone daktyle, jogurt, masło orzechowe, mleko i cynamon. Całość zblendować na gładką masę.

CAŁOŚĆ:

Gotowy krem nałożyć na ostudzony spód. Na wierzchu można ozdobić wg uznania. Włożyć do lodówki na noc.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 4206 kcal
Węglowodany 497 g
Białko 112 g
Tłuszcze 223 g
Indeks glikemiczny 51.8
Ładunek glikemiczny 257.4

 

Inspiracja: www.truetastehunters.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ