mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Sty

Zupa krem z ciecierzycy i pomidorów

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Ciecierzyca, gotowana (z puszki/słoika) 7 łyżek (150 g) 246 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Limonka 1 plaster (10 g) 3 kcal
Nasiona słonecznika 1 łyżka (5 g) 28 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Passata pomidorowa pół butelki (250 g) 60 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, chili, kminek, kolendra, erytrol 1 łyżeczka (6 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku podgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, oprószyć solą i zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
Dodać pokrojony na plasterki czosnek, chili, dalej delikatnie poddusić.
Dodać kmin rzymski, kolendrę i podgrzewać razem przez kilkanaście sekund. Wlać przecier pomidorowy oraz bulion, dodać erytrol, doprawić w razie konieczności, zagotować.
Dodać odcedzoną ciecierzycę i kilka łyżek zalewy. Po zagotowaniu przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu.
Zupę zmiksować na gładki krem.
Podgrzać przed podaniem, podawać z chili, kolendrą, limonką. Posypać słonecznikiem.

 


CAŁOŚĆ:

Energia 416 kcal
Węglowodany 60 g
Białko 22 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 22.8
Ładunek glikemiczny 13.6

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ