mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Sty

Chlebek bananowy przekładany dżemem

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane lub mąka owsiana porcja (500 g) 1830 kcal
Banan - najlepiej ciemne, dojrzałe 6 średnich sztuk (1 200 g) 718 kcal
Olej kokosowy lub inny porcja (50 g) 431 kcal
Erytrol - do smaku porcja (50 g) -
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g) -
Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g) -
Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, sól porcja (15 g) -
Wanilia - ekstrakt porcja (10 g) 29 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Dżem owocowy, 100% owoców 1 słoiczek (220 g) 337 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane zblendować na mąkę.
Mieszamy wszystkie suche składniki, czyli płatki owsiane, erytrol, przyprawy proszek do pieczenia oraz sodę.
Banany w oddzielnym naczyniu rozgnieść na gładką masę.
Połączyć obie masy. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200℃.
Blaszkę (35 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 1/2 masy. Wyłożyć równo dżem i nałożyć resztę masy. Pieczemy około 30-40 minut, w zależności od piekarnika.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3405 kcal
Węglowodany 609 g
Białko 73 g
Tłuszcze 93 g
Indeks glikemiczny 44.8
Ładunek glikemiczny 273

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ