mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
02 Sty

Zupa szpinakowa

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 2 ząbki (8 g) 10 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Marchew 2 sztuki (100 g) 20 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka - korzeń 1 sztuka (40 g) 11 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki, koperek 1 łyżeczka (6 g) -
Ser mozzarella półtłusty 2 plastry (40 g) 102 kcal
Szpinak 2 garści (50 g) 6 kcal
Woda półtorej szklanki (330 g) -
Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g) 180 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa należy umyć i obrać. W garnku rozgrzać olej. Obrane: pietruszkę, ziemniaki, marchew i cebulę pokroić na kawałki. Ziemniaki w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki i jeszcze na pół, cebulę w piórka lub też dowolnie na małe kawałki. Warzywa należy wymieszać i dusić bez przykrycia przez 20 minut. Po tym czasie do garnka wlać też dwie szklanki wody. Dodać obrany i pokrojony czosnek oraz przyprawy. Cały szpinak przełożyć na duży durszlak i przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka. Do garnka należy wlać jeszcze dwie szklanki wody. Dodać natkę pietruszki i koperek. Zupę gotować jeszcze 10 minut na małej mocy palnika. Na samym końcu dodać też cztery łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny lub limonki, jogurtu oraz ser.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 431 kcal
Węglowodany 65 g
Białko 21 g
Tłuszcze 14 g
Indeks glikemiczny 54.4
Ładunek glikemiczny 35.1

 

Źródło: www.aniagotuje.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ