SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa należy umyć i obrać. W garnku rozgrzać olej. Obrane: pietruszkę, ziemniaki, marchew i cebulę pokroić na kawałki. Ziemniaki w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki i jeszcze na pół, cebulę w piórka lub też dowolnie na małe kawałki. Warzywa należy wymieszać i dusić bez przykrycia przez 20 minut. Po tym czasie do garnka wlać też dwie szklanki wody. Dodać obrany i pokrojony czosnek oraz przyprawy. Cały szpinak przełożyć na duży durszlak i przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka. Do garnka należy wlać jeszcze dwie szklanki wody. Dodać natkę pietruszki i koperek. Zupę gotować jeszcze 10 minut na małej mocy palnika. Na samym końcu dodać też cztery łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny lub limonki, jogurtu oraz ser.
CAŁOŚĆ:
Energia 431 kcal
Węglowodany 65 g
Białko 21 g
Tłuszcze 14 g
Indeks glikemiczny 54.4
Ładunek glikemiczny 35.1
Źródło: www.aniagotuje.pl
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.