mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
16 Sty

Drób z pieczarkami

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny/wywar 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (130 g) 129 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Koper 1 łyżeczka (4 g) 1 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pieczarki surowe (lub grzyby) 2 duże sztuki (90 g) 14 kcal
Przyprawy: sól, kurkuma, słodka papryka/ostra 1 łyżeczka (6 g) -
Ryż biały, brązowy, dowolna kasza lub 250g ziemniaków pół woreczka (50 g) 172 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drób pokroić na mniejsze filety: odkroić polędwiczkę, następnie filet przekroić pionowo na dwie połówki. Grubszą połówkę przekroić jeszcze wzdłuż na 2 cieńsze części. Mięso rozbić tłuczkiem na jednakową grubość, ok. 1 cm. Doprawić przyprawami. Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć mięso, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na większym ogniu. Wyjąć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć cebulę i delikatnie ją poddusić, dodać pieczarki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty, aż pieczarki lekko się zrumienią. Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wsunąć je pomiędzy pieczarki. Wlać bulion i zagotować. Dodać koperek oraz jogurt, delikatnie przemieszać składniki potrząsając patelnią. Gotować przez ok. 1 - 2 minuty.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 435 kcal
Węglowodany 50 g
Białko 40 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 60.5
Ładunek glikemiczny 30

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ