mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
10 Sty

Sałatka makaronowa z warzywami

SKŁADNIKI:

Sałatka:

Fasola konserwowa czerwona 2 łyżki (40 g) 50 kcal
Jogurt naturalny 1 łyżka (25 g) 15 kcal
Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g) 31 kcal
Makaron razowy 4 łyżki (40 g) 149 kcal
Ogórek 1 mała sztuka (50 g) 5 kcal
Ogórek kiszony 1 sztuka (50 g) 6 kcal
Papryka czerwona 1 mała sztuka (130 g) 31 kcal
Przyprawy: sól, pieprz 1 szczypta (0,25 g)

Jajko:

Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Sałatka:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ogórki i paprykę pokroić. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Makaron, warzywa i jogurt wymieszać, doprawić.

Jajo w koszulce:

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Łyżką utworzyć wir wodny i w środek wrzucić rozbite jajo. Gotować na średnim ogniu około 2,5 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajo wyjąć łyżką cedzakową.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 287 kcal plus jajo 60 kcal
Węglowodany 57 g
Białko 12 g
Tłuszcze 3 g
Indeks glikemiczny 49.1
Ładunek glikemiczny 28.1

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ