mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
04 Wrze

Zupa brokułowa

SKŁADNIKI:

Brokuły / 200 g / 2 porcje / Zestaw 1/3 ≈ 33 kcal
Bulion warzywny / 400 g / 1 talerz / Zestaw 2 ≈ 28 kcal
Cebula / 25 g / pół małej sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 7 kcal
Jogurt naturalny / 150 g / 1 kubek / Zestaw 1/2 ≈ 90 kcal
Marchew / 50 g / 1 sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 10 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / pół łyżki / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Por / 25 g / pół kawałka / Zestaw 1/3 ≈ 3 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy / 0,3 g / do smaku, wg gustu
Szczypiorek/bazylia / 5 g / 1 łyżka / Zestaw ≈ 1 kcal
Ziemniaki / 300 g / 3 średnie sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 180 kcal

UWAGA: na zdjęciu przepis zmodyfikowany o kawałki kurczaka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać oliwę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać gorący bulion, dodać przyprawy, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Zaprawić zupę jogurtem, dodawaną do zupy stopniowo.
Zupę posypać szczypiorkiem i opcjonalnie posiekaną bazylią.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 396 kcal
Węglowodany 64 g
Białko 20 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 55.3
Ładunek glikemiczny 35.6
 
 
 
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ