SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać oliwę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać gorący bulion, dodać przyprawy, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Zaprawić zupę jogurtem, dodawaną do zupy stopniowo.
Zupę posypać szczypiorkiem i opcjonalnie posiekaną bazylią.
CAŁOŚĆ:
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.