Sałatka z kalafiora z jajkami, pomidorem i kukurydzą
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Czosnek / 4 g / 1 ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Jajo / 50 g / 1 sztuka / Zestaw 2 ≈ 60 kcal
Jogurt naturalny / 75 g / 3 łyżki / Zestaw 1/2 ≈ 45 kcal
Kalafior / 200 g / 1 porcja / Zestaw 1/3 ≈ 27 kcal
Kukurydza konserwowa / 150 g / 1 szklanka / Zestaw 1/3 ≈ 153 kcal
Pomidor / 130 g / 1 średnia sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 19 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie / 0,3 g / do smaku, wg gustu
Szczypiorek / 5 g / 1 łyżka / Zestaw ≈ 1 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić go do wrzątku i dodać szczyptę soli. Ugotować kalafior na lekko twardo. Ugotować na twardo jajka. Pomidora umyć i pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać 1/2 puszki.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ugotowanego kalafiora ostudzić. Jajka kroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość doprawić solą i pieprzem i mieszamy z sosem jogurtowo-czosnkowym. Posypać szczypiorkiem.
CAŁOŚĆ:
Energia 310 kcal
Węglowodany 52 g
Białko 18 g
Tłuszcze 8 g
Indeks glikemiczny 52.4
Ładunek glikemiczny 27.4
Galeria Sałatka z kalafiora z jajkami, pomidorem i kukurydzą
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.