mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
04 Wrze

Casserole z drobiem, kukurydzą i ziemniakami

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny/wywar / 240 g / 1 szklanka / Zestaw 2 ≈ 17 kcal
Cytryna / 15 g / 1 plaster / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Drób - udo bez skóry / 150 g / porcja / Zestaw 2 ≈ 188 kcal
Kukurydza konserwowa / 100 g / pół szklanki / Zestaw 1/3 ≈ 102 kcal
Ziemniaki / 200 g / 2 średnia sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 120 kcal


Marynata do mięsa
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Przyprawy: sól, kurkuma, cynamon, papryka w proszkusłodka i ostra / 0,3 g / 1 szczypta
Sok z cytryny / 6 g / 1 łyżka / Zestaw 1 ≈ 1 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso natrzeć przyprawami. Wysmarować oliwą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny, ale jeśli mamy czas-na dłużej (można zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej).
Ziemniaki obrać i pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę odsączyć. Nagrzać piekarnik do 200 C.
W dużym garnku (który można wstawiać do piekarnika) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą.
Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać bulion i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki, cebulę i kukurydzę, gotować przez minutę, następnie przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec przez 1 godzinę. Cytrynę pokroić na cząstki. Wyjąć garnek z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 477 kcal
Węglowodany 54 g
Białko 35 g
Tłuszcze 16 g
Indeks glikemiczny 65.8
Ładunek glikemiczny 35.6

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ