SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso natrzeć przyprawami. Wysmarować oliwą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny, ale jeśli mamy czas-na dłużej (można zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej).
Ziemniaki obrać i pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę odsączyć. Nagrzać piekarnik do 200 C.
W dużym garnku (który można wstawiać do piekarnika) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą.
Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać bulion i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki, cebulę i kukurydzę, gotować przez minutę, następnie przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec przez 1 godzinę. Cytrynę pokroić na cząstki. Wyjąć garnek z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut.
CAŁOŚĆ:
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.