mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
20 Wrze

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

SKŁADNIKI:

Cebula / 25 g / 1/2 małej sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 7 kcal
Czosnek / 5 g / ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 6 kcal
Drób, filet / 100 g / 1 porcja / Zestaw 2 ≈ 99 kcal
Jogurt naturalny / 100 g / 2/3 kubka / Zestaw 1/2 ≈ 60 kcal
Makaron / 50 g / porcja / Zestaw 1 ≈ 187 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / pół łyżki / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Pieczarka surowa / 150 g / 10 małych sztuk / Zestaw ≈ 23 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa / 0,3 g / do smaku, wg gustu
Szpinak / 120 g / 1 talerz / Zestaw 1/3 ≈ 15 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować al dente. Pieczarki i cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oleju pieczarki, cebulę i czosnek. Mięso oczyścić, umyć, przyprawić. Pokroić na kawałki i udusić. Dodać szpinak i dusić. Na koniec dodać jogurt naturalny. Doprawić. Dodać ugotowany makaron i wymieszać.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 441 kcal
Węglowodany 54 g
Białko 38 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 57,2
Ładunek glikemiczny 31,1

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ