Aksamitne batoniki à la Kinder Bueno
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Chleb chrupki / 50 g / 5 kawałków / Zestaw 1 ≈ 177 kcal
Czekolada gorzka / 100 g / 100 g / Zestaw 1/2 ≈ 554 kcal
Erytrol / 50 g / do smaku, wg gustu
Mleko kokosowe - (można użyć light, ma mniej kcal) / 400 g / 1 puszka / Zestaw 2 ≈ 920 kcal
Olej kokosowy / 20 g / 2 łyżeczki / Zestaw 2 ≈ 172 kcal
Orzechy laskowe / 150 g / 150 g / Zestaw 2 ≈ 960 kcal
Sól / 0,3 g / 1 szczypta
Wanilia - ekstrakt / 5 g / do smaku, wg gustu / Zestaw 2 ≈ 14 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mleko kokosowe włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby stwardniało. Dokładnie wymieszać z erytrolem, olejem, wanilią i solą. Dodać podprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe. Zblendować na jednolitą masę. Krem przełożyć do silikonowych foremek na pralinki lub kostki lody. Umieścić w zamrażalniku, aż całkowicie stężeje.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Chleb chrupki przekroić wzdłuż tworząc formę na batoniki. Na wierzch umieścić pralinki i polać czekoladą. Umieścić do lodówki do zastygnięcia. Można ponownie zanurzyć batonika w czekoladzie od spodu.
CAŁOŚĆ:
2797 kcal
Węglowodany 141 g
Białko 42 g
Tłuszcze 245 g
Indeks glikemiczny 36.2
Ładunek glikemiczny 51.1
Inspiracja: Karolina Gawrońska "Wegańskie słodycze"
Galeria Aksamitne batoniki à la Kinder Bueno
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.