SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Purée ziemniaczano-kalafiorowe: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Zagotować i gotować do miękkości przez około 10-15 minut. Dokładnie odcedzić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, włożyć marchewkę i pietruszkę, dodać szczyptę soli, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty.
Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym.
Dodać pomidory i zagotować na większym ogniu. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować jeszcze przez około 2 minuty.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni (do około 2/3 wysokości naczynia) lub włożyć do mniejszych naczynek. Przykryć purée ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekać przez około 25 minut aż brzegi delikatnie się przyrumienią.
CAŁOŚĆ:
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.