SKŁADNIKI:
Drób, filet / 120g / porcja Z2 ≈ 119kcal
Soczewica nasiona / 40g / porcja / Z3 ≈ 131kcal
Cebula / 75g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 20kcal
Marchew / 100g / 2 sztuki / Z3 ≈ 20kcal
Ziemniaki / 100g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 60kcal
Przecier pomidorowy / 50g / porcja / Z3 ≈ 46kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, oregano / 5g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal
Rosół/bulion (lub woda) / 400g / porcja / Z2 ≈ 28kcal
Szczypiorek lub koperek / 5g / do smaku, wg gustu / Z3 ≈ 1kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Obrać marchewkę, zetrzeć i dodać do cebuli. Razem poddusić.
Wlać bulion. Gotować. Ziemniaki obrać, pokroić i wrzucić razem z soczewicą do garnka. Doprawić. Gotować 5 minut.
Pokroić kurczaka i dodać do zupy. Gotować 10 minut. Wlać przecier i gotować razem kilka minut. Można posypać szczypiorkiem lub koperkiem.
CAŁOŚĆ:
425 kcal
Białko 47 g
Węglowodany 56 g
Tłuszcze 5 g
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Galeria Zupa z soczewicy i drobiu
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.