mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Lip

Zupa z soczewicy i drobiu

SKŁADNIKI:

Drób, filet / 120g / porcja  Z2 ≈ 119kcal

Soczewica nasiona / 40g / porcja / Z3 ≈ 131kcal

Cebula / 75g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 20kcal

Marchew / 100g / 2 sztuki / Z3 ≈ 20kcal

Ziemniaki / 100g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 60kcal

Przecier pomidorowy / 50g / porcja / Z3 ≈ 46kcal

Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, oregano / 5g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal

Rosół/bulion (lub woda) / 400g / porcja / Z2 ≈ 28kcal

Szczypiorek lub koperek / 5g / do smaku, wg gustu / Z3 ≈ 1kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Obrać marchewkę, zetrzeć i dodać do cebuli. Razem poddusić.
Wlać bulion. Gotować. Ziemniaki obrać, pokroić i wrzucić razem z soczewicą do garnka. Doprawić. Gotować 5 minut.
Pokroić kurczaka i dodać do zupy. Gotować 10 minut. Wlać przecier i gotować razem kilka minut. Można posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

 

CAŁOŚĆ:

425 kcal

Białko 47 g

Węglowodany 56 g

Tłuszcze 5 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ