SKŁADNIKI:
Mięso mielone/w kawałkach z wołowiny / 100g / porcja / Z2 ≈ 121kcal
Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal
Czosnek / 5g / 1 ząbek / Z3 ≈ 6kcal
Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal
Marchew / 50g / 1 sztuka / Z3 ≈ 10kcal
Fasola konserwowa czerwona / 30g / 1/4 szklanki / Z3 ≈ 5kcal
Papryka zielona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 20kcal
Papryka czerwona 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal
Przecier pomidorowy / 20g / 4 łyżeczki / Z3 ≈ 18kcal
Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal
Pieprz czarny mielony / 2g / 1 szczypta / Z1 ≈ 5kcal
Sól / 2g / 1 szczypyta / Z2 ≈ 0kcal
Zioła prowansalskie / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 0kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę wraz z czosnkiem posiekać. Marchew i ziemniaki obrać, marchew zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć dodać mięso i marchewkę. Smażyć około 10 minut, mieszając.
Następnie przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować i dodać ziemniaki, paprykę, fasolkę oraz koncentrat pomidorowy.
Gotować około 30 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Galeria Zupa meksykańska z wołowiną
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.