mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
07 Czerw

Zupa meksykańska z wołowiną

SKŁADNIKI:

Mięso mielone/w kawałkach z wołowiny / 100g / porcja / Z2 ≈ 121kcal

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Czosnek / 5g / 1 ząbek / Z3 ≈ 6kcal

Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal

Marchew / 50g / 1 sztuka / Z3 ≈ 10kcal

Fasola konserwowa czerwona / 30g / 1/4 szklanki / Z3 ≈ 5kcal

Papryka zielona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 20kcal

Papryka czerwona  130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal

Przecier pomidorowy / 20g / 4 łyżeczki / Z3 ≈ 18kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Pieprz czarny mielony / 2g / 1 szczypta / Z1 ≈ 5kcal

Sól / 2g / 1 szczypyta / Z2 ≈ 0kcal

Zioła prowansalskie / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 0kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę wraz z czosnkiem posiekać. Marchew i ziemniaki obrać, marchew zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę.  Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć dodać mięso i marchewkę. Smażyć około 10 minut, mieszając.

Następnie przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować i dodać ziemniaki, paprykę, fasolkę oraz koncentrat pomidorowy.

Gotować około 30 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ