SKŁADNIKI:
Boćwina / porcja / 100 g / 17 kcal
Jajo / 2 sztuki / 100 g / 121 kcal
Migdały, płatki / łyżeczka / 5 g / 29 kcal
Miód / 1 łyżka / 25 g / 81 kcal
Nasiona słonecznika / 1 łyżeczka / 5 g / 28 kcal
Ocet / 1 łyżka/ 6 g / 1 kcal
Ogórek / 1 mała sztuka / 50 g / 5 kcal
Olej sezamowy / 1 łyżeczka / 5 g / 44 kcal
Pomidor / 1 mała sztuka / 60 g / 9 kcal
Sok z cytryny / 5 łyżek / 50 g / 11 kcal
Sos sojowy / 1 łyżka / 15 g / 9 kcal
Sól / 1 łyżeczka / 6 g / 0 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do garnka nalać wody z octem, solą i zagotować. Jajo wbić do miseczki i następnie wlać go gotującej wody. Gotować około 2 minuty (białko musi być ścięte, a żółtko płynne).
Wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód i olej. Botwinkę, pomidora i ogórka pokroić. Warzywa nałożyć na talerz. Ułożyć jaja i tuż przed podaniem polać sosem i posypać nasionami, opcjonalnie czarnuszką.
CAŁOŚĆ:
355 kcal
Białko 36 g
Węglowodany 18 g
Tłuszcze 19 g
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Galeria Sałatka z botwinką i jajkiem w koszulce
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.