mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
07 Czerw

Sałatka z botwinką i jajkiem w koszulce

SKŁADNIKI:

Boćwina / porcja / 100 g / 17 kcal

Jajo / 2 sztuki / 100 g / 121 kcal

Migdały, płatki / łyżeczka / 5 g / 29 kcal

Miód / 1 łyżka / 25 g / 81 kcal

Nasiona słonecznika / 1 łyżeczka / 5 g / 28 kcal

Ocet / 1 łyżka/  6 g / 1 kcal

Ogórek / 1 mała sztuka /  50 g / 5 kcal

Olej sezamowy / 1 łyżeczka /  5 g / 44 kcal

Pomidor / 1 mała sztuka / 60 g / 9 kcal

Sok z cytryny / 5 łyżek / 50 g / 11 kcal

Sos sojowy / 1 łyżka / 15 g / 9 kcal

Sól / 1 łyżeczka / 6 g / 0 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do garnka nalać wody z octem, solą i zagotować. Jajo wbić do miseczki i następnie wlać go gotującej wody. Gotować około 2 minuty (białko musi być ścięte, a żółtko płynne).

Wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód i olej. Botwinkę, pomidora i ogórka pokroić. Warzywa nałożyć na talerz. Ułożyć jaja i tuż przed podaniem polać sosem i posypać nasionami, opcjonalnie czarnuszką.

 

 

CAŁOŚĆ:

355 kcal

Białko 36 g

Węglowodany 18 g

Tłuszcze 19 g

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ