mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
29 Czerw

Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

Łosoś surowy / 150g / porcja / Z2 ≈ 193kcal

Szpinak / 100g / porcja / Z3 ≈ 13kcal

Pomidory, suszone w zalewie / 20g / porcja / Z1 ≈ 52kcal

Czosnek / 5g / porcja / Z3 ≈ 6kcal

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kolendra / 5g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal

Cytryna, sok / 20g / do smaku, wg gustu / Z3 ≈ 4kcal

Jogurt naturalny / 50g / porcja / Z2 ≈ 30kcal

Ryż / 50g / porcja / Z1 ≈ 172kcal

Ogórek / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 5kcal

Papryka czerwona / 50g / porcja / Z3 ≈ 12kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łososia obrać ze skóry. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać sok z cytryny, zalewę z pomidorów suszonych, starty czosnek, paprykę słodką. Powstałą marynatą polać rybę. Odłożyć do zamarynowania na kilkanaście minut.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę papryką i ogórkiem. Dodać jogurt. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą. Wymieszać.

Łososia piec 20 minut w 210 stopniach.

Na patelni poddusić szpinak z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt. Wymieszać.

Na 5 minut przed końcem pieczenia na łososia wyłożyć szpinak i pokrojone suszone pomidory. Zapiec razem.

 

CAŁOŚĆ:

487 kcal

Białko 30 g

Węglowodany 61 g

Tłuszcze 15 g

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ