mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
29 Czerw

Jajecznica z pomidorem i papryką

SKŁADNIKI:

Jajo / 100g / 2 sztuki / Z2 ≈ 121kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Cebula / 25g / 1/2 małej sztuki/ Z3 ≈ 7kcal

Papryka czerwona / 65g / 1/2 małej sztuki / Z3 ≈ 15kcal

Pomidor / 200g / 1 duża sztuka / Z3 ≈ 29kcal

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie / 2g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal

Szczypiorek / 5g / 1 łyżka / Z3 ≈ 1kcal

Chleb żytni / 30g / 1 kromka / Z1 ≈ 68kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać umytą i pokrojoną w paski paprykę i dusić do miękkości kilka minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw. Dusić razem kilka minut, dodać przyprawy.

Jajo wybić do miseczki, lekko wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć do ścięcia się jaj. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.

 

 

CAŁOŚĆ:

285 kcal

Białko 16 g

Węglowodany 30 g

Tłuszcze 14 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ