mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 Czerw

Papryka faszerowana mięsem mielonym

SKŁADNIKI:

Papryka czerwona / 300g / 1 duża kromka / Z3 ≈ 71kcal

Ryż / 50g / 1/2 woreczka / Z1 ≈ 172kcal

Drób, mięso mielone z piersi / 100g / porcja / Z2 ≈ 103kcal

Czosnek / 5g / 1 ząbek / Z3 ≈ 6kcal

Cebula / 25g / 1/2 małej sztuki / Z3 ≈ 7kcal

Przecier pomidorowy / 15g / 1 łyżka / Z3 ≈ 14kcal

Jajo / 60g / 1 duża sztuka / Z2 ≈ 73 kcal

Ser, Parmezan tarty / 10g / porcja / Z2 ≈ 45kcal

Pomidor / 60g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 9kcal

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż ugotować. Na patelni z oliwą, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć.  Mięso doprawić. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć przez około 2 minuty. Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Paprykę przekroić na połówki. Usunąć nasiona, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wypełnić farszem. Na każdą paprykę nałożyć plaster pomidora.
Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać około 1/2 szklanki wody i piec przez 30-40 minut. Paprykę oprószyć serem i  zapiekać jeszcze przez około 5 - 10 minut.

 

 

CAŁOŚĆ:

500 kcal

Białko 31 g

Węglowodany 64 g

Tłuszcze 15 g

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ