mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
15 Czerw

Zupa z cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI:

Ziemniaki / 150g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 90kcal

Cukinia / 300g / porcja / Z3 ≈ 39kcal

Marchew/ 50g / 1 sztuka / Z3 ≈ 10kcal

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Bulion warzywny - można pominąć / 400g / 1 talerz / Z2 ≈ 28kcal

Jogurt naturalny / 50g / porcja / Z2 ≈ 30kcal

Szczypiorek / 10g / porcja / Z3 ≈ 3kcal

Koper / 5g / porcja / Z3 ≈ 1kcal

Kurczak, filet / 150g / porcja / Z2 ≈ 149kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić i zeszlić na oliwie. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę. Podsmażyć. Dodać ziemniaki, doprawić solą. Całość razem podsmażyć około 5 minut. Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut do miękkości warzyw.
Cukinię pokroić i dodać do zupy. Razem gotować około 5 minut. Pod koniec dodać pokrojonego kurczaka.
Zabielić jogurtem i zagotować.
Posypać szczypiorkiem.

 

 

CAŁOŚĆ:

407 kcal

Białko 45 g

Węglowodany 38 g

Tłuszcze 9 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ