Stek z grilla z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Wołowina, stek / 150g / porcja / Z2 ≈ 181kcal
Burak / 100g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 29kcal
Wino czerwone / 50g / porcja / Z2 ≈ 34kcal
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal
Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal
Oliwa z oliwek / 10g / 2 łyżeczki / Z2 ≈ 88kcal
Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszać wino, oliwę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i posiekaną cebulkę. Nasmarować stek i zamarynować na noc. Stek grillować po 5 minut każdej strony lub wg gustu.
Buraczki ugotować (około 40-60 minut) i zetrzeć na tartce. Doprawić wg gustu.
Ziemniaki obrać, pokroić i kształt frytek i posmarować oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Piec przez około 20 minut w 240 stopniach, w połowie czasu przemieszać.
CAŁOŚĆ:
465 kcal
Białko 24 g
Węglowodany 39 g
Tłuszcze 22 g
Galeria Stek z grilla z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.