mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Maj

Szakszuka z fasolą i awokado

SKŁADNIKI:

Pomidor / 260g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 37kcal

Jajo / 100g / 2 sztuki / Z2 ≈ 121kcal

Papryka / 50g / porcja / Z3 ≈ 8kcal

Fasola konserwowa czerwona / 60g / 3 łyżki / Z3 ≈ 74kcal

Awokado / 50g / 1/2 sztuki / Z3 ≈ 80kcal

Przecier pomidorowy / 10g / 2 łyżeczki / Z3 ≈ 9kcal

Przyprawy: sól, pieprz, kolendra, papryka / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 9kcal

Czosnek / 15g / porcja / Z3 ≈ 19kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Kukurydza konserwowa / 50g / porcja / Z3 ≈ 51kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę, poddusić  razem na patelni z przyprawami. Paprykę pokroić i dodać razem fasolą i kukurydzą do pomidorów. Wbić jajka.
Smażyć pod przykryciem, do momentu aż zetnie się białko. Na koniec ułożyć pokrojone w plastry awokado.
Posypać szczypiorkiem.

CAŁOŚĆ:

452 kcal

Białko 22 g

Węglowodany 49 g

Tłuszcze 23 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ