mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Maj

Łosoś w miodowo-imbirowej marynacie z sałatką ryżową

SKŁADNIKI:

Łosoś surowy / 150g / porcja / Z2 ≈ 193kcal

Miód / 5g / porcja / Z1 ≈ 16kcal

Przyprawy: sól, imbir, sos sojowy, kolendra/mięta / 5g / do smaku / Z2 ≈ 0kcal

Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal

Limonka (lub cytryna) / 30g / 1 sztuka / Z3 ≈ 9kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Ryż / 50g / porcja / Z1 ≈ 161kcal

Kukurydza konserwowa / 40g / porcja / Z3 ≈ 41kcal

Ananas świeży (lub z puszki) / 50g / porcja / Z3 ≈ 14kcal

Ogórek / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 5kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łososia obrać ze skóry. Wymieszać: oliwę, miód, imbir, starty czosnek, sok z limonki i sos sojowy. Marynatą nasmarować łososia i wstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki. Marynować minimum 1 godzinę. Piec w 210 stopniach przez 20 minut.

Ryż ugotować. Ananasa i ogórka pokroić. Z kukurydzy odlać wodę.

Wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z limonki i doprawić kolendrą/miętą.

 

 

CAŁOŚĆ:

502 kcal

Białko 25 g

Węglowodany 63 g

Tłuszcze 19 g

 

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ