SKŁADNIKI:
Łosoś surowy / 150g / porcja / Z2 ≈ 193kcal
Miód / 5g / porcja / Z1 ≈ 16kcal
Przyprawy: sól, imbir, sos sojowy, kolendra/mięta / 5g / do smaku / Z2 ≈ 0kcal
Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal
Limonka (lub cytryna) / 30g / 1 sztuka / Z3 ≈ 9kcal
Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal
Ryż / 50g / porcja / Z1 ≈ 161kcal
Kukurydza konserwowa / 40g / porcja / Z3 ≈ 41kcal
Ananas świeży (lub z puszki) / 50g / porcja / Z3 ≈ 14kcal
Ogórek / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 5kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łososia obrać ze skóry. Wymieszać: oliwę, miód, imbir, starty czosnek, sok z limonki i sos sojowy. Marynatą nasmarować łososia i wstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki. Marynować minimum 1 godzinę. Piec w 210 stopniach przez 20 minut.
Ryż ugotować. Ananasa i ogórka pokroić. Z kukurydzy odlać wodę.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z limonki i doprawić kolendrą/miętą.
CAŁOŚĆ:
502 kcal
Białko 25 g
Węglowodany 63 g
Tłuszcze 19 g
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Galeria Łosoś w miodowo-imbirowej marynacie z sałatką ryżową
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.