mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Maj

Kurczak w sosie pieczarkowym z pure

SKŁADNIKI:

Kurczak, filet / 150g / porcja / Z2 ≈ 149kcal

Czosnek / 10g / porcja / Z3 ≈ 13kcal

Pieczarka surowa / 200g / porcja / Z3 ≈ 30kcal

Przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, pietruszka / 5g / do smaku / Z2 ≈ 0kcal

Oliwa z oliwek / 10g / 2 łyżeczki / Z2 ≈ 88kcal

Rosół/bulion / 200g / porcja / Z2 ≈ 14kcal

Jogurt naturalny / 150g / 1 kubek / Z2 ≈ 90kcal

Sałata lodowa / 100g / porcja / Z3 ≈ 11kcal

Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filet z kurczaka zamarynować: oliwą, solą, pieprzem, startym czosnkiem i oregano.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojone pieczarki i dusić razem. Wlać gorący bulion i gotować do miękkości mięsa. Zagęścić sos połową porcji jogurtu. Wcześniej do jogurtu wlewamy kilka łyżek sosu. Posypać natką/tymiankiem.

Sałatę porwać, doprawić i wymieszać z łyżką jogurtu.

Ziemniaku obrać i ugotować. Po ugotowaniu odlać wodę i ubić ziemniaki z solą, pieprzem i jogurtem na pure.

 

CAŁOŚĆ:

515 kcal

Białko 50 g

Węglowodany 48 g

Tłuszcze 16 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ