mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Maj

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane (lub mąka owsiana) / 160g / porcja / Z1 ≈ 586kcal

Ryż biały (lub mąka ryżowa) / 160g / porcja / Z1 ≈ 550kcal

Skrobia ziemniaczana / 40g / porcja / Z1 ≈ 137kcal

Olej kokosowy / 120g / porcja / Z2 ≈ 1034kcal

Erytrol / 200g / do smaku / Z1 ≈ 0kcal

Rabarbar / 500g / porcja / Z3 ≈ 36kcal

Dżem malinowy 100% owoców / 200g / porcja / Z1 ≈ 306kca

lMąka ziemniaczana - dodatkowa porcja do rabarbaru / 15g / 3 łyżeczki / Z1 ≈ 51kcal

Mąka ziemniaczana - dodatkowa porcja do bezy / 20g / 4 łyżeczki / Z1 ≈ 69kcal

Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal

Białko jaja / 120g / 4 sztuki / Z2 ≈ 59kcal

Cytryna / 30g / porcja / Z3 ≈ 7kcal

Przyprawy: sól, cynamon / 3g / szczyta / Z2 ≈ 0kcal

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane i ryż zblendować na mąkę. Wymieszać mąkę owsianką, ryżową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia (przesiać). Dodać erytrol i olej. Wymieszać. Ciasto równomiernie wyłożyć na foremkę. Spód nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopniu około 15-20 minut.

Blaszkę 26 × 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasto i równomiernie rozprowadzić po blaszce. Piec (góra-dół) w temperaturze 180 stopni piekarniku ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na części i długości 1 cm. Wymieszać z mąką, cynamonem i połową dżemu. Wyłożyć na ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, odrobią soku z cytryny. W trakcie ubijanie dodawać stopniowo cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać około jedną minutę. Bezę wyłożyć na rabarbar.

Piec (góra-dół) w temperaturze 180 stopni piekarniku ok. 20 minut, następnie zmniejszyć do temperatury 60 stopni, włączyć termoobieg i suszyć bezę około 20 minut.

 

CAŁOŚĆ:

2895kcal

Białko 51 g

Węglowodany 398 g

Tłuszcze 137 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ