SKŁADNIKI:
Makaron pełnoziarnisty / 50g / porcja / Z1 ≈ 187kcal
Skorupiaki, krewetka, surowa / 150g / porcja / Z2 ≈ 159kcal
Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal
Czosnek / 10g / 2 ząbki / Z3 ≈ 13kcal
Pomidor zwykły lub koktajlowy / 200g / 1 duża sztuka / Z3 ≈ 29kcal
Olej rzepakowy uniwersalny / 5g / łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal
Wino białe, półwytrawne / 50g / porcja / Z2 ≈ 41kcal
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia / 2g / szczypta / Z2 ≈ 0kcal
Przyprawa pietruszka nać / 10g / porcja / Z1 ≈ 28kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć następnie dodać krewetki. Przyprawić solą. Smażyć 2 minuty.
Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Dodać do krewetek, wraz z winem i pokrojoną natką pietruszki. Doprawić oregano. Dusić wszystko razem przez około 10 minut.
Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Doprawić do smaku.
Udekorować danie świeżą bazylią.
CAŁOŚĆ:
514 kcal
Białko 43 g
Węglowodany 59 g
Tłuszcze 9 g
Galeria Makaron z krewetkami i pomidorami
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.