mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
31 Maj

Makaron z krewetkami i pomidorami

SKŁADNIKI:

Makaron pełnoziarnisty / 50g / porcja / Z1 ≈ 187kcal

Skorupiaki, krewetka, surowa / 150g / porcja / Z2 ≈ 159kcal

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Czosnek / 10g / 2 ząbki / Z3 ≈ 13kcal

Pomidor zwykły lub koktajlowy / 200g / 1 duża sztuka / Z3 ≈ 29kcal

Olej rzepakowy uniwersalny / 5g / łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Wino białe, półwytrawne / 50g / porcja / Z2 ≈ 41kcal

Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia / 2g / szczypta / Z2 ≈ 0kcal

Przyprawa pietruszka nać / 10g / porcja / Z1 ≈ 28kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć następnie dodać krewetki. Przyprawić solą. Smażyć 2 minuty.

Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Dodać do krewetek, wraz z winem i pokrojoną natką pietruszki. Doprawić oregano. Dusić wszystko razem przez około 10 minut.

Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Doprawić do smaku.

Udekorować danie świeżą bazylią.

 

CAŁOŚĆ:

514 kcal

Białko 43 g

Węglowodany 59 g

Tłuszcze 9 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ