SKŁADNIKI:
Mąka/skrobia kukurydziana / 30g / porcja / Z1 ≈ 106kcal
Mąka ryżowa lub inna mąka / 30g / porcja / Z1 ≈ 104kcal
Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal
Mleko 1,5% tłuszczu krowie lub roślinne / 40g / 4 łyżki / Z2 ≈ 19kcal
Proszek do pieczenia / 3g / 1/2 łyżeczki / Z2 ≈ 0kcal
Sól, pieprz, zioła do pizzy, oregano, bazylia, zioła prowansalskie / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal
Przecier pomidorowy / 30g / 3 łyżki / Z3 ≈ 28kcal
Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal
Woda / 15g / 2 łyżki / Z2 ≈ 0kcal
Szynka prosciutto - lub inna wędlina / 40g / porcja / Z2 ≈ 89kcal
Ser żółty / 20g / porcja / Z2 ≈ 61kcal
Pomidor / 35g / 5 plastrów / Z3 ≈ 5kcal
Papryka czerwona / 40g / 1/4 sztuki / Z3 ≈ 10kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wylewamy na nią masę. Pieczemy aż powstaną bąbelki i przewracamy na drugą stronę.
Na placek rozsmarowujemy sos, kładziemy dodatki i przykrywamy pokrywką. Czekamy 10-15 minut, aż ser będzie roztopiony.
Można również pizze przełożyć do piekarnik i zapiekać.
CAŁOŚĆ:
526 kcal
Białko 21 g
Węglowodany 61 g
Tłuszcze 22 g
Galeria Pizza na kruchym spodzie
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.