mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
03 Maj

Pizza na kruchym spodzie

SKŁADNIKI:

Mąka/skrobia kukurydziana / 30g / porcja / Z1 ≈ 106kcal

Mąka ryżowa lub inna mąka / 30g / porcja / Z1 ≈ 104kcal

Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal

Mleko 1,5% tłuszczu krowie lub roślinne / 40g / 4 łyżki / Z2 ≈ 19kcal

Proszek do pieczenia / 3g / 1/2 łyżeczki / Z2 ≈ 0kcal

Sól, pieprz, zioła do pizzy, oregano, bazylia, zioła prowansalskie / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal

Przecier pomidorowy / 30g / 3 łyżki / Z3 ≈ 28kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Woda / 15g / 2 łyżki / Z2 ≈ 0kcal

Szynka prosciutto - lub inna wędlina / 40g / porcja / Z2 ≈ 89kcal

Ser żółty / 20g / porcja / Z2 ≈ 61kcal

Pomidor / 35g / 5 plastrów / Z3 ≈ 5kcal

Papryka czerwona / 40g / 1/4 sztuki / Z3 ≈ 10kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wylewamy na nią masę. Pieczemy aż powstaną bąbelki i przewracamy na drugą stronę.

Na placek rozsmarowujemy sos, kładziemy dodatki i przykrywamy pokrywką. Czekamy 10-15 minut, aż ser będzie roztopiony.

Można również pizze przełożyć do piekarnik i zapiekać.

 

CAŁOŚĆ:

526 kcal

Białko 21 g

Węglowodany 61 g

Tłuszcze 22 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ