mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
03 Maj

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

SKŁADNIKI:

Drób, filet - mięso mielone / 150g / porcja / Z2 ≈ 149kcal

Kapusta pekińska / 50g / porcja / Z3 ≈ 5kcal

Sos sojowy / 10g / porcja / Z2 ≈ 6kcal

Przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal

Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal

Ryż biały - surowy / 30g / porcja / Z1 ≈ 97kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Pieczarka surowa / 200g / porcja / Z3 ≈ 30kcal

Bulion / 200g / porcja / Z2 ≈ 14kcal

Musztarda / 10g / 2 łyżeczki / Z2 ≈ 16kcal

Jogurt naturalny 2% / 50g / porcja / Z2 ≈ 30kcal

Mąka pszenna / 10g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 34kcal

Mąka ziemniaczana / 5g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 17kcal

Pietruszka, liście / 20g / porcja / Z3 ≈ 8kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kapustę umyć, brać i pokroić. Gotować 15 minut w posolonej wodzie. Odcedzić i drobno posiekać.

Kapustę umieścić w pustym garnku i odparować wodę. Ostudzić.

Do miski dodać kapustę, mięso, sos sojowy, przyprawy, jajo i surowy ryż. Wyrobić masę.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną cebulę. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion, śmietankę, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Gotować przez kilka minut.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Na patelnię wlać olej i rozgrzać, Z masy formować kotleciki, obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron.
Kotleciki układać w naczyniu żaroodpornym. Podać sosem pieczarkowym i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny bez przykrycia. Udekorować natką pietruszki.

 

CAŁOŚĆ:

523 kcal

Białko 53 g

Węglowodany 51 g

Tłuszcze 15 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ