mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
03 Maj

Biszkop z galaretką

SKŁADNIKI:

Jajo / 200g / 4 sztuki / Z2 ≈ 242kcal

Żółtko jaja / 90g / 3 sztuki / Z2 ≈ 283kcal

Erytrol / 150g / do smaku, wg gustu / Z1 ≈ 0kcal

Mąka ziemniaczana / 55g / 1/3 szklanki / Z1 ≈ 189kcal

Mąka ryżowa (zblendowałam ryż na mąkę) / 75g / porcja / Z1 ≈ 261kcal

Cytryna / 70g / 1 sztuka / Z3 ≈ 16kcal

Herbata / 220g / 1 szklanka / Z2 ≈ 0kcal

Jogurt naturalny / 300g / porcja / Z2 ≈ 180kcal

Galaretka truskawkowa bez cukru / 200 / gporcja / Z1 ≈ 532kcal

Truskawki / 400g / porcja / Z3 ≈ 108kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

BISZKOPT:
Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Przepis na foremkę o średnicy 24cm.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Można w dodać troszkę soli i soku z cytryny. W trakcie ubijania dodawać erytrol.

Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać całość masy przez około 3 minuty.

Mąki przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do masy mieszając na małych obrotach.
Wlać do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka.

Po wyjęciu biszkopt można nasączyć lekką herbatą z cytryną osłodzoną erytrolem.

KREM:
Jogurt ubić z erytrolem. Dodać żelatyny (wg przepisu na opakowaniu), aby masa była bardziej stabilna.

GALARETKA:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dosłodzić erytrolem.

Na biszkopt nałożyć biały krem, następnie truskawki i zalać galaretkę.
Zostawić na noc do całkowitego stężenia.

 

CAŁOŚĆ:

1811 kcal

Białko 57 g

Węglowodany 297 g

Tłuszcze 51 g

 

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ