mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Maj

Zupa krem ze szparagów

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny / 350g / 1 i 1/2 szklanki / Z2 ≈ 18kcal

Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal

Szparagi / 300g / porcja / Z3 ≈ 41kcal

Jogurt naturalny / 75g / 1/2 kubka / Z2 ≈ 45kcal

Cebula / 30g / 1/2 małej sztuki / Z3 ≈ 8kcal

Oliwa z oliwek / 10g / 2 łyżeczki / Z2 ≈ 88kcal

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa / 2g / szczypta / Z2 ≈ 0kcal

Szynka parmeńska / 40g / porcja / Z2 ≈ 89kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni rozgrzać oliwę i spiec szynkę.

Szparagi umyć, obrać do wysokości 1/3 od dołu. Odciąć główki i ugotować je w osolonej wodzie (przez kilka minut, aby pozostały jędrne). Ziemniaki ugotować. Łodygi szparagów pokroić na kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na oleju. Dodać pokrojone łodygi szparagów i podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 30 minut.

Dodać gałkę muszkatołową, pieprz, sól i jogurt. Zmiksować wszystko razem z ziemniakami. Do zupy włożyć główki szparagów i chipsa z szynki.

 

 

 

CAŁOŚĆ:

409 kcal

Białko 20 g

Węglowodany 44 g

Tłuszcze 19 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ