SKŁADNIKI:
Kurczak, udo ze skórą / 150g / porcja / Z2 ≈ 237kcal
Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal
Marchew / 100g / 2 sztuki / Z3 ≈ 20kcal
Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal
Por / 50g / 1 sztuka / Z3 ≈ 7kcal
Oliwa z oliwek / 5g /1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal
Cytryna / 50g / porcja / Z3 ≈ 11kcal
Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, dowolne przyprawy do kurczaka wg smaku / 5g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal
Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso natrzeć oliwą, przyprawami oraz rozgniecionym czosnkiem (również pod skórką). Można odłożyć do zamarynowania.
Ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Na mięsie położyć plasterek cytryny i posypać rozmarynem.
Warzywa pokroić i doprawić. Ułożyć wokół udek.
Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
CAŁOŚĆ:
471 kcal
Białko 32 g
Węglowodany 47 g
Tłuszcze 20 g
Galeria Udko pieczone z porem i marchewką
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.