mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Maj

Udko pieczone z porem i marchewką

SKŁADNIKI:

Kurczak, udo ze skórą / 150g / porcja / Z2 ≈ 237kcal

Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal

Marchew / 100g / 2 sztuki / Z3 ≈ 20kcal

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Por / 50g / 1 sztuka / Z3 ≈ 7kcal

Oliwa z oliwek / 5g /1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Cytryna / 50g / porcja / Z3 ≈ 11kcal

Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, dowolne przyprawy do kurczaka wg smaku / 5g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal

Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso natrzeć oliwą, przyprawami oraz rozgniecionym czosnkiem (również pod skórką). Można odłożyć do zamarynowania.

Ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Na mięsie położyć plasterek cytryny i posypać rozmarynem.

Warzywa pokroić i doprawić. Ułożyć wokół udek.

Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

 

CAŁOŚĆ:

471 kcal

Białko 32 g

Węglowodany 47 g

Tłuszcze 20 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ