SKŁADNIKI:
Jajo / 150g / 3 sztuki / Z2 ≈ 181kcal
Szczypiorek / 20g / porcja / Z3 ≈ 5kcal
Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal
Czosnek /15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal
Pomidor (może być z puszki) / 400g / 2 duże sztuki / Z3 ≈ 58kcal
Pieczarka surowa / 30g / 2 małe sztuki / Z3 ≈ 5kcal
Kurczak,szynka z piersi kurczaka / 60g / 3 duże plastry / Z2 ≈ 56kcal
Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chili / 10g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokroić cebulę, czosnek, pieczarki, wędlinę i pomidory. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa i mięso. Doprawić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać żółtka. Wymieszać.
Masę jajeczną wlać na patelnię. Wymieszać. Udekorować szczypiorkiem.
Piec w 180 stopniach około 20 minut. Można również dusić pod przykryciem na ogniu.
CAŁOŚĆ:
381 kcal
Białko 35 g
Węglowodany 24 g
Tłuszcze 20 g
Galeria Pieczony omlet z warzywami
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.