SKŁADNIKI (blaszka 35 cm x 11 cm):
Ryż biały (lub mąka ryżowa) / 150g / porcja / Z1 ≈ 516kcal
Skrobia/mąka kukurydziana / 150g / porcja / Z1 ≈ 530kcal
Płatki owsiane (lub mąka owsiana) - do ciasta / 160g / porcja / Z1 ≈ 586kcal
Skrobia/mąka ziemniaczana / 160g / porcja / Z1 ≈ 549kcal
Mleko 1,5% tłuszczu lub roślinne / 550g / 2,5 szklanki / Z2 ≈ 259kcal
Cukier / 30g / porcja / Z1 ≈ 122kcal
Erytrol / 50g / do smaku, wg gustu / Z1 ≈ 0kcal
Wanilia ekstrakt / 10g / porcja / Z2 ≈ 29kcal
Olej rzepakowy - do ciasta / 60g / 6 łyżek / Z2 ≈ 530kcal
Proszek do pieczenia / 5g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 18kcal
Drożdże suche / 16g / porcja / Z1 ≈ 15kcal
Sól / 3g / porcja / Z2 ≈ 0kcal
Płatki owsiane (lub mąka owsiana) - do kruszonki / 50g / porcja / Z1 ≈ 183kcal
Olej kokosowy - do kruszonki / 10g / porcja / Z2 ≈ 86kcal
Maliny, borówki lub truskawki, mogą być mrożone / 100g / porcja / Z3 ≈ 29kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jeśli nie mamy mąki ryżowej i owsianej to zblendować ryż i płatki owsiane na mąkę (osobiście zawsze tak robię).
Wymieszać mąki, cukier, olej, drożdże, wanilię, proszek do pieczenia, ciepłe mleko i sól. Można dodać erytrol, jeśli ciasto ma być słodsze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przelać do blaszki 35 cm x 11 cm. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Mąkę owsianą wymieszać z olejem i erytrolem. W ten sposób powstanie kruszonka.
Po wyrośnięciu na ciasto nałożyć owoce i kruszonkę. Piec (góra/dół) w 180 stopniach około 40 minut — do suchego patyczka.
CAŁOŚĆ - blaszka:
3452 kcal
Białko 58 g
Węglowodany 609 g
Tłuszcze 95 g
Galeria Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.