mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Maj

Chrupiące placki z cukinii

SKŁADNIKI:

Cukinia / 300g / porcja / Z3 ≈ 39kcal

Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal

Koper / 15g / 3 łyżeczki/ Z3 ≈ 4kcal

Oliwa z oliwek / 15g / 3 łyżeczki / Z2 ≈ 132kcal

Przyprawy: sól, pieprz, pikantny chili, suszony / 2g / do smaku/ Z1 ≈ 6kcal

Skrobia/mąka kukurydziana / 15g / 3 łyżeczki / Z1 ≈ 53kcal

Pomidor / 60g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 9kcal

Ogórek / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 5kcal

Papryka czerwona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal

Jogurt naturalny / 150g / 1 kubek / Z2 ≈ 90kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinie umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Startą cukinię ułożyć na sicie i przyciskając, odsączać z soku.
Do miski wrzucić cukinię, jajko, koperek, pieprz i mąkę. Wymieszać. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z powłoką nieprzywierającą, nasmarować oliwą i nakładać cienkie porcje masy. Smażyć z obu stron.

Pomidora, ogórka i paprykę pokroić. Doprawić i wymieszać z jogurtem.

Placuszki podawać z sałatką.

 

CAŁOŚĆ:

429 kcal

Białko 16 g

Węglowodany 42 g

Tłuszcze 23 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ