SKŁADNIKI:
Cukinia / 300g / porcja / Z3 ≈ 39kcal
Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal
Koper / 15g / 3 łyżeczki/ Z3 ≈ 4kcal
Oliwa z oliwek / 15g / 3 łyżeczki / Z2 ≈ 132kcal
Przyprawy: sól, pieprz, pikantny chili, suszony / 2g / do smaku/ Z1 ≈ 6kcal
Skrobia/mąka kukurydziana / 15g / 3 łyżeczki / Z1 ≈ 53kcal
Pomidor / 60g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 9kcal
Ogórek / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 5kcal
Papryka czerwona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal
Jogurt naturalny / 150g / 1 kubek / Z2 ≈ 90kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinie umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Startą cukinię ułożyć na sicie i przyciskając, odsączać z soku.
Do miski wrzucić cukinię, jajko, koperek, pieprz i mąkę. Wymieszać. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z powłoką nieprzywierającą, nasmarować oliwą i nakładać cienkie porcje masy. Smażyć z obu stron.
Pomidora, ogórka i paprykę pokroić. Doprawić i wymieszać z jogurtem.
Placuszki podawać z sałatką.
CAŁOŚĆ:
429 kcal
Białko 16 g
Węglowodany 42 g
Tłuszcze 23 g
Galeria Chrupiące placki z cukinii
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.