SKŁADNIKI:
Płatki owsiane (lub mąka owsiana) / 80gporcja / Z1 ≈ 293kcal
Ryż biały (lub mąka ryżowa) / 80g / porcja / Z1 ≈ 275kcal
Mąka ziemniaczana / 20g / porcja / Z1 ≈ 69kcal
Proszek do pieczenia / 3g / 1/2 łyżeczki / Z1 ≈ 11kcal
Syrop klonowy / 60g / 1/4 szklanki / Z1 ≈ 157kcal
Olej kokosowy / 60g / porcja / Z2 ≈ 517kcal
Daktyle suszone / 400g / porcjaZ1 ≈ 997kcal
Olej kokosowy / 120g / porcja / Z2 ≈ 1034kcal
Masło orzechowe bez soli / 30g / porcja / Z2 ≈ 176kcal
Orzeszki ziemne / 200g / porcja / Z2 ≈ 1134kcal
Sól / 3g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal
Czekolada gorzka / 100g / 1 tabliczka / Z2 ≈ 554kcal
Mleko 1,5% tłuszczu / 150g / porcja / Z2 ≈ 71kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód:
Płatki owsiane i ryż zblendować na mąkę.
Wymieszać mąkę owsianką, ryżową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia (przesiać). Dodać syrop klonowy i olej. Wymieszać. Ciasto równomiernie wyłożyć na foremkę, na boki również. Spód nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopniu około 12 minut.
Masa:
Daktyle namoczyć, aby zmiękły. Odlać wodę i zbeldować na gładką masę. Dodać rozpuszczony olej, masło orzechowe. Część orzeszków rozdrobnić, a część dodać w całości. Całość wymieszać. Masę wyłożyć na spód i schłodzić w lodówce.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
Polać ciasto i schłodzić.
CAŁOŚĆ:
5288 kcal
Białko 94 g
Węglowodany 547 g
Tłuszcze 337 g
Inspiracja: www.natchniona.pl
Galeria Krucha tarta z solonym karmelem
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.