mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
17 Maj

Filet z kurczaka w sosie szpinakowym z makaronem

SKŁADNIKI:

Jogurt naturalny / 20g / 1 łyżka / Z2 ≈ 12kcal

Fielt z kurczaka lub z indyka / 150g / porcja / Z2 ≈ 149kcal

Makaron (u mnie z zielonego groszku) 50g / porcja / Z1 ≈ 182kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Pieprz czarny mielony / 2g / 1 szczypta / Z1 ≈ 5kcal

Przyprawy: sól, oregano / 2g / 1 szczypta / Z2 ≈ 0kcal

Szpinak liście / 75g / 1/2 opakowania / Z3 ≈ 10kcal

Pieczarka surowa / 50g / porcja / Z3 ≈ 8kcal

Sos sojowy / 5g / porcja / Z2 ≈ 3kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i oregano.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz kawałki mięsa. Całość podsmażyć, następnie dodać liście szpinaku oraz jogurt. Danie dusić pod przykryciem około 10 minut.

Mięso wraz z sosem połączyć z makaronem. Danie można przygotować na wynos: potrawę przełożyć do pojemnika.

 

CAŁOŚĆ:

413 kcal

Białko 43 g

Węglowodany 44 g

Tłuszcze 8 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ