mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Kwie

Zupa tajska

SKŁADNIKI:

Makaron ryżowy, surowy / 30g / porcja / Z3 ≈ 109kcal

Drób, filet (lub krewetki) / 100g / porcja / Z2 ≈ 99kcal

Oliwa z oliwek lub olej kokosowy / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Przyprawy: sól, pieprz, pasta curry, sos rybny, koldenra / 10g/ 1 łyżeczka

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Papryka czerwona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal

Pieczarka surowa / 45g/ 1 duża sztuka / Z3 ≈ 7kcal

Rosół - bulion warzywny / 400g/ 1 talerz / Z2 ≈ 28kcal

Mleko kokosowe - przeliczyć kcal / 50g / porcja / Z2 ≈ 115kcal

Kukurydza konserwowa / 50g / porcja / Z3 ≈ 51kcal

Szczypiorek / 10g / porcja / Z3 ≈ 3kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.


Pokroić cebulę, pieczarki, paprykę i mięso. Doprawić.

W garnku rozgrzać olej i podsmażyć warzywa i mięso około 2 minuty. Wlać gorący bulion, kukurydzę i gotować około 5 minut.

Dodać mleko kokosowe i ewentualnie sos rybny.

Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek.

 

CAŁOŚĆ:

500 kcal

Białko 34 g

Węglowodany 50 g

Tłuszcze 21 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ