mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Kwie

Szakszuka

Lubicie jaja? Przedsawiam szybką i pyszną formę podania.

SKŁADNIKI:

Pomidor (świeży lub z puszki / 400g / 2 duże sztuki/ Z3 ≈ 58kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka/ Z2 ≈ 44kcal/

Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, kmin, papryka / 10g/ 1 łyżeczka/ Z2 ≈ 0kcal

Jajo / 150g / 3 sztuki Z2 ≈ 181kcal

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Czosnek / 10g / porcja/ /Z3 ≈ 13kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć szypułkę. Miąższ pokroić.
Na patelni rozgrzać oleju. Czosnek, cebulę podkroić i podsmażyć.
Pomidory włożyć na patelnię, doprawić i dusić na dużym ogniu przez około 4 minuty w celu odparowania.
UWAGA: Nie mieszać, bo zrobi się przecier.
Do pomidorów wbić jaja, doprawić i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, aż białko się zetnie.
Na jajka można zrobić miejsce w środku pomidorów tam, gdzie był miąższ.

CAŁOŚĆ:

309 kcal

Białko 21 g

Węglowodany 21 g

Tłuszcze 19 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ