mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Kwie

Naleśnki jaglane z dodatkami

SKŁADNIKI:

Kasza jaglana / 45g / porcja / Z1 ≈ 156kcal

Woda / 100g / porcja / Z2 ≈ 0kcal

Sól / 2g / szczytpa / Z2 ≈ 0kcal

Mąka kukurydziana / 35g / porcja / Z1 ≈ 124kcal

Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Dżem 100% owoców - czytamy etykiety, przeliczyć kcal / 10g/ 1 łyżeczka/ Z1 ≈ 15kcal

Masło orzechowe bez soli / 5g/ 1 łyżeczka / Z2 ≈ 29kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę jaglaną opłukać kilka razy, aż woda będzie klarowna. Wlać wodę i odstawić do lodówki na 12-24h.

Zblendować do momentu, aż masa będzie gładka. Dodać mąkę, sól, jaja. Dokładnie rozmieszać.

Rozgrzać olej na patelni i cześć masy. Smażyć na dużym ogniu około 3 minut, aż naleśnik będzie łatwo odchodził od dna patelni. Przewrócić na drugą stronę i smażyć 2-3 minuty.

Podawać z dodatkami.

 

CAŁOŚĆ:

428 kcal

Białko 11 g

Węglowodany 68 g

Tłuszcze 13 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ