mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Kwie

Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym

SKŁADNIKI:

Kurcza, filet / 150g / porcja / Z2 ≈ 149kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal

Przyprawy: imbir, chilli / 5g / porcja

Cytryna / 10g / porcja / Z3 ≈ 2kcal

Ananas (może być również z puszki) / 200g / porcja / Z3 ≈ 56kcal

Sok ananasowy (może być sok z puszki) / 50g / porcja / Z1 ≈ 24kcal

Sok jabłkowy / 50g / porcja / Z1 ≈ 21kcal

Ryż biały lub brązowy / 50g / porcja / Z1 ≈ 172kcal

Mąka ziemniaczana / 5g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 17kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka pokroić i doprawić. Czosnek i imbir posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, czosnek, imbir i kurczaka. Doprawić, wlać sok jabłkowy i dusić około 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem ananasowym. Wlać na patelnię i dodać sok z cytryny. Zagotować do zgęstnienia sosu ugotowania kurczaka. Podawać z ryżem.

 

CAŁOŚĆ:

504 kcal

Białko 37 g

Węglowodany 73 g

Tłuszcze 8 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ