mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
05 Kwie

Domowy hamburger z wołowiną i pieczonymi frytkami

SKŁADNIKI:

Bułka grahamka / 60g /1 sztuka / Z1 ≈ 151kcal

Wołowina - mielona / 100g porcja / Z2 ≈ 121kcal

Ser żółty lub halloumi - przeliczyć kcal / 15g / 1 plaster / Z2 ≈ 46kcal

Przyprawy: pieprz, sól, kmin, kolendra, papryka, tymianek, czosnek, kminek, starta skórka z cytryny/ 5g / do smaku, wg gustu

Czosnek/ 5g porcja / Z3 ≈ 6kcal

Pietruszka, liście / 10g / 5 łyżeczek/ Z3 ≈ 4kcal

Cebula / 75g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 20kcal

Żółtko jaja / 30g / 1 sztuka / Z2 ≈ 94kcal

Pomidor / 20g / 1 plaster / Z3 ≈ 3kcal

Ogórek kiszony / 40g / 1 plaster / Z3 ≈ 4kcal

Sałata / 5g / 1 liść / Z3 ≈ 1kcal

Oliwa z oliwek / 10g / 2 łyżeczki / Z2 ≈ 88kcal

Ziemniaki lub batat / 100g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 60kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso zmielić (można również kupić zmielone). Na oliwie poddusić cebulę i dodać do mięsa. Dodać żółtko. Doprawić przyprawami i natką pietruszki. Uformować kotleciki i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony. Pod koniec grillowania położyć ser, aby się roztopił.

Bułkę przekroić na pół i ewentualnie podgrzać na patelni.

Na bułkę nakładamy sałatę, burgera z serem, pomidor, ogórka i plasterki cebulki.

Ziemniaka pokroić w kształt frytek. Polać olejem i oprószyć przyprawami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 240 stopni. W połowie czasu przemieszać.

 

CAŁOŚĆ:

598 kcal

Białko 29 g

Węglowodany 57 g

Tłuszcze 30 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ