SKŁADNIKI:
Chleb żytni razowy / 60g / 2 kromki / Z1 ≈ 128kcal
Jajo / 100g / 2 sztuki / Z2 ≈ 121kcal
Ogórek / 25g / 1/2 sztuki / Z3 ≈ 3kcal
Pomidor / 14g / 2 plastry / Z3 ≈ 2kcal
Cebula / 10g / kawalek / Z3 ≈ 1kcal
Papryka czerwona / 50g / porcja / Z3 ≈ 12kcal
Rzodkiewka / 15g / 1 sztuka / Z3 ≈ 1kcal
Awokado / 50g / porcja / Z3 ≈ 80kcal
Masło / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 37kcal
Przyprawy: sół, pieprz, czarnuszka / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczywo można opiec w tosterze lub piekarniku. Na chleb posmarowany masłem położyć pokrojone warzywa.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Łyżką utworzyć wir wodny i w środek wrzucić rozbite jajo. Gotować na średnim ogniu około 2,5 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajo wyjąć łyżką cedzakową i położyć na kanapkę.
Doprawić przyprawami.
CAŁOŚĆ:
385 kcal
Białko 17 g
Węglowodany 39 g
Tłuszcze 20 g
Galeria Jajo w koszulce na kanapce z warzywami
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.