mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
26 Kwie

Jajo w koszulce na kanapce z warzywami

SKŁADNIKI:

Chleb żytni razowy / 60g / 2 kromki / Z1 ≈ 128kcal

Jajo / 100g / 2 sztuki / Z2 ≈ 121kcal

Ogórek / 25g / 1/2 sztuki / Z3 ≈ 3kcal

Pomidor / 14g / 2 plastry / Z3 ≈ 2kcal

Cebula / 10g / kawalek / Z3 ≈ 1kcal

Papryka czerwona / 50g / porcja / Z3 ≈ 12kcal

Rzodkiewka / 15g / 1 sztuka / Z3 ≈ 1kcal

Awokado / 50g / porcja / Z3 ≈ 80kcal

Masło / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 37kcal

Przyprawy: sół, pieprz, czarnuszka / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczywo można opiec w tosterze lub piekarniku. Na chleb posmarowany masłem położyć pokrojone warzywa.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Łyżką utworzyć wir wodny i w środek wrzucić rozbite jajo. Gotować na średnim ogniu około 2,5 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajo wyjąć łyżką cedzakową i położyć na kanapkę.
Doprawić przyprawami.

 

CAŁOŚĆ:

385 kcal

Białko 17 g

Węglowodany 39 g

Tłuszcze 20 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ