mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Kwie

Spaghetti bolognese

SKŁADNIKI:

Makaron spaghetti pełnoziarnisty / 50g / porcja / Z1 ≈ 182kcal

Wołowina mielona / 150g / porcja / Z2 ≈ 181kcal

Cebula / 25g / 1/2 małej sztuki / Z3 ≈ 7kcal

Czosnek / 3g / 1/2 ząbka / Z3 ≈ 4kcal

Pomidory krojone w kartoniku lub puszce - lub świeże / 100g / 1/4 opakowania / Z1 ≈ 42kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Ocet balsamiczny / 3g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 1kcal

Przyprawa papryka słodka / 2g / 1/2 łyżeczki / Z1 ≈ 6kcal

Przyprawa bazylia / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 8kcal

Sól himalajska / 2g / 1 szczypta / Z2 ≈ 0kcal

Pieprz czarny mielony / 2g / 1 szczypta / Z1 ≈ 5kcal

Ser, Parmezan / 5g / porcja / Z2 ≈ 23kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al dente. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwę z oliwek.

Następnie dodać mięso, przyprawić papryką słodką, solą, pieprzem. Smażyć około 5 minut, po czym dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i ocet balsamiczny. Dusić przez około 15 minut.

W razie potrzeby doprawić do smaku. Makaron połączyć z sosem.

Posypać parmezanem.

 

CAŁOŚĆ:

503 kcal

Białko 28 g

Węglowodany 55 g

Tłuszcze 20 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ