SKŁADNIKI:
Makaron spaghetti pełnoziarnisty / 50g / porcja / Z1 ≈ 182kcal
Wołowina mielona / 150g / porcja / Z2 ≈ 181kcal
Cebula / 25g / 1/2 małej sztuki / Z3 ≈ 7kcal
Czosnek / 3g / 1/2 ząbka / Z3 ≈ 4kcal
Pomidory krojone w kartoniku lub puszce - lub świeże / 100g / 1/4 opakowania / Z1 ≈ 42kcal
Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal
Ocet balsamiczny / 3g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 1kcal
Przyprawa papryka słodka / 2g / 1/2 łyżeczki / Z1 ≈ 6kcal
Przyprawa bazylia / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 8kcal
Sól himalajska / 2g / 1 szczypta / Z2 ≈ 0kcal
Pieprz czarny mielony / 2g / 1 szczypta / Z1 ≈ 5kcal
Ser, Parmezan / 5g / porcja / Z2 ≈ 23kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al dente. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwę z oliwek.
Następnie dodać mięso, przyprawić papryką słodką, solą, pieprzem. Smażyć około 5 minut, po czym dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i ocet balsamiczny. Dusić przez około 15 minut.
W razie potrzeby doprawić do smaku. Makaron połączyć z sosem.
Posypać parmezanem.
CAŁOŚĆ:
503 kcal
Białko 28 g
Węglowodany 55 g
Tłuszcze 20 g
Galeria Spaghetti bolognese
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.