mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 Kwie

Zupa krem z pieczarek

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny / 350g / 1 i 1/2 szklanki / Z2 ≈ 18kcal

Pieczarka surowa / 270g / 6 dużych sztuk / Z3 ≈ 41kcal

Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal

Cebula / 25g / 1/2 małej sztuki / Z3 ≈ 7kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Jogurt naturalny / 50g / 1/3 kubka / Z2 ≈ 30kcal

Tymianek świeży / 5g / 1 gałązka / Z1 ≈ 5kcal

Pieprz czarny mielony / 2g / szczypta / Z1 ≈ 5kcal

Natka pietruszki / 4g / 2 łyżeczki / Z3 ≈ 2kcal

Sól / 2g / szczypta / Z2 ≈ 0kcal

Chleb żytni razowy / 30g / 1 kromka / Z1 ≈ 64kcal

Słonecznik, nasiona20g2 łyżeczkiZ2 ≈ 61kcal

Por / 50g / 1 sztuka / Z3 ≈ 7kcal

Pietruszka, korzeń / 40g / 1 sztuka / Z3 ≈ 11kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę, marchew, pietruszkę, pora pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plastry i dodać warzyw.

Podsmażyć, zalać bulionem, dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i przyprawy (sól, pieprz, tymianek). Gotować około 25 minut, przelać do blendera i zmiksować.

Dodać jogurt i posypać posiekaną natką pietruszki.

Pieczywo pokroić w drobną kostkę i włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Posypać słonecznikiem.

 

CAŁOŚĆ:

415 kcal

Białko 22 g

Węglowodany 65 g

Tłuszcze 13 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ