mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
19 Kwie

Krewetki pieczone z sosem czosnkowym

SKŁADNIKI:

Skorupiaki, krewetka, surowa / 250g / porcja / Z2 ≈ 265kcal

Oliwa z oliwek / 10g / 2 łyżeczki / Z2 ≈ 88kcal

Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal

Cytryna - sok / 20g / porcja / Z3 ≈ 4kcal

Pietruszka, liście / 20g / porcja / Z3 ≈ 8kcal

Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chili / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal

Pomidor / 60g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 9kcal

Papryka czerwona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal

Sałata / 5g / 1 liść / Z3 ≈ 1kcal

Ogórek / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 5kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krewetki rozmrozić (jeśli były mrożone), osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Powstały sos wylać na krewetki, posypać chili i wymieszać. Odstawić do zamarynowania. Można również zapiekać od razu.
Naczynie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut bez przykrycia.

Warzywa pokroić, doprawić i skropić sokiem z cytryny.

 

CAŁOŚĆ:

430 kcal

Białko 55 g

Węglowodany 19 g

Tłuszcze 15 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ